This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/2.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-17. The original page over time could change.
Уроки державно© мови. ⌠Зобов▓язати Сидоренка вЁдрегулювати сво© вЁдносини з дружиною■.
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

⌠Зобов▓язати Сидоренка вЁдрегулювати сво© вЁдносини з дружиною■

Письменник Кость ГордЁ╨нко, добрий знавець народно© мови, говорив:

≈ Створю╨ться враження, що загрожу╨ нам Ё в побутЁ, Ё в лЁтературЁ не так арха©зацЁя мови, як канцеляризацЁя. ХЁба ми не помЁча╨мо, як добЁрне народне слово гнЁтять канцелярськЁ бур▓яни? Де ви знайдете такого голову колгоспу, який би, примЁром, сказав просто: ⌠Кури добре несуться■.

Цього не може бути. ВЁн неодмЁнно скаже: ⌠Кури вступили в перЁод Ёнтенсивно© носки я╨ць■. Чи почу╨те вЁд нього, що колгосп ⌠силосу╨ гичку■. НЁ, вЁн такою ⌠буденною■ мовою розмовляти не буде. ВЁн скаже: ⌠Колгосп вступив у перЁод силосування зелено© маси■.

Погнила не полова, а ⌠пожнивнЁ рештки■.

╡ вже буряк ≈ не буряк, а ⌠цукрова сировина■.

У розмовах Ёз людьми, на нарадах я вволю наслухався отих казенних висловЁв. Дехто вважа╨ це за хороший тон, надто охоче перейма╨ отой казенний стиль.

Якось правлЁння колгоспу, слухаючи скаргу жЁнки на обурливу поведЁнку свого чоловЁка, ухвалило: ⌠Зобов▓язати Сидоренка вЁдрегулювати сво© вЁдносини з дружиною■. Я думаю, що це не тЁльки сЁльська ⌠знахЁдка■.

Я вже колись наводив приклади:

⌠Давайте рухатися до лЁсу...■

або:

⌠ВЁн висунув свою рацЁю...■

Чи не пародЁйно це звучить?

Щоб наочно показати читачевЁ, якими ╨ канцелярськЁ штампи Ё в публЁкацЁях газет, Ё навЁть у художнЁх творах, Кость ГордЁ╨нко склада╨ маленьку ⌠новелу■:

⌠Галина перебувала в колективЁ на гарному рахунку. Вона домагалася успЁху шляхом сумлЁнно© працЁ. Хоч на початку з нею Ё не хотЁли рахуватися. Це ©й коштувало чималих зусиль.

Трудова наполегливЁсть виклика╨ться заЁнтересованЁстю дЁвчини в збЁльшеннЁ виходу продукцЁ©. ╡ цього нЁяк не можна скинути з рахЁвницЁ. Збоку вона виглядала цЁлком щасливою.

Спочатку вона лише намацувала новий стиль у роботЁ, а згодом розгорнула свою дЁяльнЁсть.

У кЁнцевому рахунку вона перемогла■.

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua