This version of the page http://mova.kreschatic.kiev.ua/110.htm (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-17. The original page over time could change.
Уроки державно© мови
 
НАЗАД ЗМ╡СТ ВПЕРЕД

Трудиться тЁльки людина

Слово трудитися ма╨ вужчу сферу застосування, нЁж синонЁмЁчне йому працювати. ╡ вжива╨ться тЁльки стосовно дЁяльностЁ людей. Введене в текст, воно створю╨ вЁдтЁнок пЁднесеностЁ: трудитися в Ём▓я Укра©ни, трудитися на совЁсть.

СтилЁстично нейтральне дЁ╨слово працювати характеризу╨ роботу як затрату фЁзично© та розумово© енергЁ© на створення матерЁальних, духовних цЁнностей. Доречне тодЁ, коли йдеться про час, мЁсце, знаряддя працЁ: (працювати до десято© вечора, працювати в редакцЁ©, працювати пензлем), про перебування особи на службЁ (працювати ливарником у цеху). Вжива╨ться з численними прийменниками, якЁ надають йому тонких значенн╨вих нюансЁв: працювати для кого, чого, на кого...

Це дЁ╨слово познача╨ не тЁльки роботу людини, а й окремих частин ©© тЁла, органЁв: працювати руками, ногами, працюють печЁнка, шлунок. На вЁдмЁну вЁд трудитися переда╨ також дЁю машин, механЁзмЁв: конве╨р працю╨ справно, лЁфт не працю╨ як слЁд.

ПЁдготував Борис РОГОЗА, ■Хрещатик■

 
НАЗАД | ЗМ╡СТ | ВПЕРЕД

© РедакцЁя газети "Хрещатик" Тел./факс: (044) 235-3260. E-mail: info@kreschatic.kiev.ua