This version of the page http://www.perehid.kiev.ua/old_3.html (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-16. The original page over time could change.
:: Журнал "Перехід-IV" - число 1 (3) за 2000 рік ::
  

© 1999-2001. "Перехід-IV"   ISBN 966-634-001-1
Реєстраційне свідоцтво КВ №3972 від 26.01.2000

 Число 1 (3) за 2000 рік

  

 

Про журнал

Новини

Анонс останнього числа

Попередні числа

ПЕРЕХІД-форум

Як отримати журнал

Корисні лінки

Народний оглядач

Веб-серiал

Школа кшатрiя

Контакти

 Журнал "Перехід-IV" видається в рамках проекту “Золота Стежка” за участю Українського клубу, Центру з інформаційних проблем територій Національної Академії Наук України, Державного міжнародного аеропорту “Бориспіль”, інтернет-студії “Гармонія” і Корпорації “Колос”.

Число 3 (5) за 2000 рік

Число 2 (4) за 2000 рік

Число 1 (3) за 2000 рік

Число 2 (2) за 1999 рік

 

 НОВА РАСА

     

      У процесі подолання мезолітичної кризи з середовища пізніх кроманьйонців виділилася нова раса, відома в науці під іменем “індоєвропейці”. Можна сказати, що виникнення індоєвропейців — це була відповідь людства на виклик історії. Нова раса фактично являла собою механізм подолання тодішньої глобальної кризи, спровокованої різким потеплінням на теренах Європи. Логічно припустити, що відповіддю людства на нинішню глобальну кризу також стане формування нової раси. Причому її народження відбудеться значно швидше, ніж під час попередньої глобальної кризи, адже йдеться не про виникнення нового фізичного типу, а про поширення нового мислення і активізацію вольового начала. 

(Стаття викладена в архіві, розмір - 18К)

 

 ТЕХНОЛОГІЯ ПЕРЕНАРОДЖЕННЯ


            Сучасна Україна — це перезрілий плід, який швидко гниє і неприємно смердить. Водночас з цієї мертвятини інтенсивно проростає здоровий паросток нового життя. Фактично, всі ми перебуваємо в ситуації тотальної боротьби між життям і смертю, поступом і дегенерацією, добром і злом. Від того, під вплив якого начала — мертвого чи живого — потрапляє людина, залежить її емоційний стан і оцінка поточних подій.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 15К

   

 СВІТОГЛЯДНИЙ ПРОРИВ


Передусім необхідно, щоб сам орган зору був подібний і аналогічний об’єкту спостереження. Ніколи б око не змогло сприйняти сонце, якби саме не було подібне до сонця; так само й душа не може бачити прекрасного доти, доки сама не буде прекрасною; отже, щоб побачити красу і божественність, кожна людина має сама стати прекрасною і божественною.
Плотін (III ст. н. е.)


НАЦІЯ ЗОЛОТИХ КОМІРЦІВ

Ігор КАГАНЕЦЬ

ГЕНЕАЛОГІЯ УКРАЇНИ

      Етногенетика розглядає етнос як соціальний організм, структурно і функціонально подібний до окремої людської особистості. Тобто етнос — це особистість вищого таксономічного рівня, яка має власні свідомість і підсвідомість, інтелект і пам’ять, генотип і характер, вік і долю. В принципі, тут нічого нового поки що немає, оскільки про “Людину малу” (індивід) і “Людину велику” (народ) говорив ще Платон. Новизна в іншому, а саме в дослідженні генеалогії етносів подібно до генеалогії окремих осіб. Тобто кожен етнос, як і людина, має своїх батька і матір, дідів і бабусь, інших предків по батьківській і материнській лінії...  

  (Версія для друку, розмір - 286К


Миро ПРОДУМ 

СТРУКТУРА УКРАЇНСЬКОГО ХАРАКТЕРУ

      Досліджуючи душу народу, необхідно розрізняти дві її складові — постійну і змінну. Змінна складова — це та видима поверхня, яка постійно знаходиться в русі і порівняно легко модернізується піді впливом зовнішніх чинників. Постійна складова — це те стабільне ядро, яке заховане у глибини народної підсвідомості, володіє величезною інерцією і змінюється лише піді впливом довгострокових цілеспрямованих впливів. Однак ця постійна складова народної душі має параметр, котрий є незмінним від самого зародження народу, — це тип інформаційного метаболізму, або соціотип.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 25К


ШКОЛА КШАТРІЇВ

МИСТЕЦТВО ПЕРЕМАГАТИ 

      Мистецтво перемагати – це мистецтво удару твердого по порожньому. Як каменем по яйцю. Повна гарантiя успiху. Справа не в тому, щоб мати чисельнiшу i сильнiшу армiю, а в мистецтвi бути сильнiшим супротивника в потрiбний момент i в потрiбному мiсцi. Будь-яка перемога має бути порiвняно легкою, iнакше це може бути “пiррова перемога”. Для цього досвiдчений у вiйськовiй справi спочатку бере плуг, i лише потiм – зброю. 


САКРАЛЬНІ ТЕКСТИ ВЕЛИКОГО ПЕРЕХОДУ

Рене ГЕНОН

КРИЗА СУЧАСНОГО СВІТУ 

      Судячи з усього, ми наближаємось до кінця даного історичного циклу, який збігається із закінченням космічного циклу. Такого роду події неодноразово відбувалися в минулому і, поза всякими сумнівами, відбуватимуться і в майбутньому. Грядуща трансформація буде тотальною і має заторкнути весь світ. Те, що видається хаосом і аномалією з якоїсь однієї точки зору, є необхідним елементом більш загального порядку. Проте це зовсім не є підставою для того, щоб пасивно підкорятися тимчасово перемагаючому хаосу і мороку.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 23К)


НОВА ЕПОХА

Сергій ВАСИЛЬЧЕНКО, Наталка ХОЛОДНА

2015 РІК

     Будучи по-справжньому активним космічним суб’єктом, у новому суспільно-природному циклі людство потребуватиме світогляду, ґрунтованого на знаннях про загальносистемні закономірності руху світоладу. Оскільки ж ідейно-духовна база кожної нової епохи твориться в “пупі Землі”, то логічно припускати, що згідно з законами всесвітнього циклізму Україна повинна зараз брати найактивнішу участь у творенні основ грядущого космічного мислення. Наші придушені соціальними негараздами “широкі маси” цього просто не помічають, але починаючи з 80-х років таке мислення у нас уже формується. 

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 702К


МОВА ПТАХІВ

Андрій ОКАРА

ВІТЕР ЗІ СТЕПУ

      Вітер віяв зі степу вже третій день, і Надія Михайлівна Лелека, або просто Лелечиха, як її усі звали в селі, ніяк не могла вмерти. Вже і рушники у дорогу зібрала, і сорочку — білим по білому вишиту, що в ній колись дуже давно дівувала — дурила хлопцям голови, а тоді зберігала все життя. І покривало собі купила — такого, здається, ні в кого у селі немає — з великим хрестом, янголами та виведеним “Живий в помощі Вишнього, під кровом Бога Небесного водвориться”, а знизу — череп з кістками…

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 13К

 

 ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ПРОРИВ


Добре управління залежить не стільки від законів, скільки від особистих якостей правлячих. Механізм управління завжди підпорядковується волі тих, хто керує цим механізмом. Отже, найважливіший елемент управління — це метод добору лідерів. 
Френк Герберт


НАЦІЯ ЗОЛОТИХ КОМІРЦІВ

ЕЛІТА, ПСЕВДОЕЛІТА, КОНТРЕЛІТА

      Хаос, в якому перебуває українське суспільство, викликаний хаотичним станом його еліти. Останнє є прямим результатом розмитості наших уявлень про природу еліти і відсутності точних визначень. Хто ж вона така, еліта? Насправді, еліти «взагалі» не існує, зате конкретно є духовна, владна, бізнесова і професійна еліта. До цієї еліти належать люди, які найкраще виконують одну з чотирьох базових системних функцій: 
1) світопізнання, 2) влада, 3) бізнес, 4) професійна (спеціалізована) діяльність. Кожна системна функція вимагає від людини особливих здібностей і кваліфікації.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 18К


ГЕОЕКОНОМІКА

Олександр ШМОРГУН 

ФІНАНСИ І МАЙБУТНЄ ГЛОБАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ
 

      Найбільш реальний сценарій — екстремальний. Він пов’язаний із неминучістю стрибкоподібного наростання у найближчі роки світової економічної кризи та руйнуванням світового ринку позичкового капіталу. Безпрецедентне падіння у квітні 2000 р. індексу Доу-Джонса протягом однієї доби, внаслідок якого, за словами президента США У.Клинтона, “згоріло” 2 трильйони доларів, є ще одним сигналом наближення катастрофічного обвалу світової економічної системи. Найближчим часом людство змушене буде відмовитися і від традиційних оцінок ефективності економіки на основі щорічних темпів зростання валового внутрішнього продукту, і від ринкової моделі максимізації глобального прибутку за будь-яку ціну.

   (Стаття викладена в архіві, розмір - 214К

 

 ТЕХНОЛОГІЧНИЙ ПРОРИВ


Проблема в тому, що реформатори не володіють знаннями, а ті, що ними володіють, надто байдужі, щоб намагатись провести реформи. Але настане день, коли знання і воля об'єднаються, і тоді світ рине вперед. 
Луї Повель і Жак Берж'є, "Ранок магів"


КРАЩІ УКРАЇНСЬКІ ПРОЕКТИ

Джеррі МІЛЛЕР, Джонні РО

ДЕРЕВО БАГАТСТВА

     Існує ряд ефективних проектів, здатних вивести Україну з економічної безвиході. Вони ґрунтуються не на диві, а на доброму знанні можливостей України, її ресурсів, землі, історичного досвіду господарювання, психології українців. Чого переважно і бракує пересічним громадянам, які не знають не тільки країни, у якій їм випало обживатися за нових історичних умов, а й елементарних економічних можливостей власного краю. Цим пояснюється відсутність у державних програмах реалістичних проектів, здатних за короткий час змінити становище в Україні на краще. Один з них — це проект вирощування в Причорномор’ї вітчизняної бавовни.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 22К


ОРГАНІЧНА УКРАЇНА

Террі ПІКАРД
 

СТРИБОК І ОБХІД

      Лелеки фактично зникли у Західній Європі. Цими днями дивився передачу по телевізору, казали, що цих птахів тепер можна побачити лише в східній Польщі. А в Україні вони — звичайне явище, варто від’їхати на 20 км від Києва. Ще не так давно багато річок Європи оголосили "мертвими". Розпочалися великомасштабні програми по відновленню в них життя. Пам’ятаю той день, коли повідомили: нарешті риба з’явилася в Темзі. Потім важко було повірити, що повернувся навіть лосось. А тепер порівняйте це з Дніпром, де рибальство триває цілий рік і люди ловлять велику кількість зубатки смугастої, щуки, судака...


ІНТЕРНЕТ

Андрій МАТЮХІН

УКРАЇНІКА “ВОЛШЕБНОЙ ГОРЫ”

      “Волшебная Гора” — це не лише відомий роман Томаса Манна, це ще й назва альманаху філософії, езотерики та культурології, що видається у Москві з 1993 року. На сьогодні є всі підстави говорити про “Волшебную Гору” як про найкраще у Росії видання традиціоналістсько-езотеричної спрямованості і за інтелектуальним рівнем текстів та концептуальністю підходу, і за обсягом (серед гуманітарних альманахів) — останнє число має 607 сторінок великого формату, що складає понад 50 друкованих аркушів! Високий інтелектуалізм, езотеризм, зацікавленість у православному, західному, дохристиянському та ісламському традиціоналізмі цей журнал поєднує, як це не дивно для російського видання, з великим інтересом до української тематики.

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 13К


ПСИХОІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ

РИТМИ ПОЛІТИКИ – II

       У другому числі журналу “Перехід-IV” опубліковано редакційну статтю “Ритми політики”. Ключовим моментом статті був політичний прогноз, згідно з яким починаючи з листопада 1999 року Україна мала увійти в смугу впорядкування життя, конструктивної праці і загального піднесення. З погляду психоінформатики, це мав бути закономірний перехід України до т.з. четвертої фази розвитку. На цій фазі “дух часу” повинен особливо сприяти лідерам з психологічними типами, які належать до четвертої квадри. Оскільки початок фази IV збігався в часі з президентськими виборами, то була висловлена думка, що початок позитивних змін буде пов’язано з приходом нового Президента. Проте реальність перевершила всі наукові розрахунки...

  (Стаття викладена в архіві, розмір - 44К

    

Українська банерна мережа

 

|  Головна сторінка   |  Новини   |  Анонс   |  Попередні числа   |  Форум  |
|  Серіал   |  Як отримати журнал   |  Лінки   |  Народний оглядач   |  Контакти  |

 © Перехід-IV, 1999-2001
 © Український клуб, 2001
 © Видавництво "Мандрівець", 2001
 © Інтернет-студія "Гармонія", 2001