This version of the page http://daily.lviv.ua/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-09-05. The original page over time could change.
                     INTERNET–ЛЬВІВ                      [Додати сайт до каталогу]
Бізнес [16] Відпочинок і захопленння [30] Комп'ютери і Інтернет [43] Інтернет-магазин
Медіа [16] Наука і техніка [10] Суспільство і політика [14] Товари і послуги [21]
 Вівторок, 5 вересня 2006 р.
  Про Львівщину
  Історія Львова
  Календар подій
  Мандрівка Львовом
  Олеський замок
  Герби Львівщини
  Телефонний довідник
  Пам'ятники
  Церкви
  Фотогаларея
  Карта Львова
  Карта Львівської обл.
  Карта Львівської обл. N
  Центр Львова
  Новини , погода
  Розсилання новин
  Інтернет магазин
  Кіноафіша
  Чат
  Надіслати листівку ...
  Import новин та погоди
  Архів новин
  Готелі
  Турфірми
  Ресторани
  Музеї
  Театри
  Парки
  Банки
  Розклад руху поїздів...
  Каталог "Internet-Львів"
  Форум
  Інформаційна допомога
  Куток відвідувача
  Карта сайту
  Пишіть нам
 

 

 

"Шоденний Львів" -> Новини
Новини [04/09/06]
Сухопутна монополія
Під львівськими мостами «живуть» Че Гевара, Ющенко і бомжі
Олійник відзвітує
«Ніхто не знає, скільки коштує гаряча вода»
Забута річниця
Фонтани на площі Ринок працюють у «старовинному стилі»
Спорт
  • Футбол: ФК “Львів”серед лідерів
  • Бокс: Чемпіонський бій Котельника знову переносять

    Щоденний форум

  • Сухопутна монополія

    У проблемах, із якими зіштовхнувся Львівський військовий інститут Національного університету “Львівська політехніка” на шляху до набуття статусу єдиного вищого навчального закладу Сухопутних військ, поставлено крапку.

    1 вересня Львівський військовий ордена Червоної Зірки інститут імені гетьмана Петра Сагайдачного Національного університету “Львівська політехніка” став Львівським інститутом Сухопутних військ при ЛНУ “Львівська політехніка”, таким чином ставши єдиним навчальним закладом такого штибу в Україні.

    Як наголосив міністр оборони Анатолій Гриценко на прес-конференції з нагоди складання присяги першокурсниками, на останньому засіданні Кабінету Міністрів усі одностайно підтвердили намір урядів-попередників і остаточно визначилися на користь Львова. “Хотів би, щоб таке рішення не сприймали як перемогу Львова над Одесою, – зазначив міністр. – Це перемога здорового глузду та вагомих аргументів”.

    Нагадаємо, процедуру перетворення Військового інституту на видовий навчальний заклад Сухопутних військ розпочали ще за часів прем’єрства Юлії Тимошенко. В Харкові без проблем створили базовий військовий інститут Повітряних сил, а в Севастополі – базовий Військовий інститут Військово-Морських сил. Проблеми виникли лише зі створенням інституту Сухопутних військ.

    У рамках реформування Збройних сил України з чотирьох навчальних закладів: Львівського військового інституту “Львівська політехніка”, Одеського інституту Сухопутних військ, Сумського інституту артилерії та Харківського інституту Танкових військ – мали залишити лише один, який задовольняв би вимоги до підготовки вояків. Було визначено, що залишиться саме львівський навчальний заклад. Однак після того, як прем’єр-міністром став Віктор Янукович, рішення старого Кабміну переглянули і створили спеціальну комісію на чолі з віце-прем’єром Миколою Азаровим, яка мала б остаточно визначити, кого залишати, а кого закривати.

    Про харківський і сумський ВНЗ не йшлося – основним конкурентом Львову стала Одеса: місцева влада, ветеранські організації та декілька депутатів не погоджувалися із закриттям Одеського інституту Сухопутних військ. Попри те, що Президент України як Головнокомандувач однозначно стверджував про створення освітнього центру Сухопутних військ у Львові, голова Одеської обласної ради Микола Скорик навіть заявляв, що вже домовився з Віктором Януковичем про збереження Одеського інституту Сухопутних військ.

    Водночас, не зважаючи на заяви політиків, 360 курсантів із трьох військових інститутів прибували до Львова для продовження навчання. Ба більше, першокурсників набирали лише у Військовому інституті НУ “Львівська політехніка”. Завдяки останнім кількість студентів збільшилася на 140 осіб. “Я радий, що серед курсантів інституту представлено практично всі області України, – заявив у суботу міністр оборони. – Цей навчальний заклад довів, що спроможний готувати офіцерів для Сухопутних військ. Він має всю необхідну базу для навчання, досвідчений викладацький склад. Гадаю, його випускники будуть гідними офіцерами Збройних сил”. Нині у Львівському інституті Сухопутних військ близько тисячі курсантів здобувають освіту за 18 спеціальностями.

    Попри очевидне сум’яття серед тих курсантів, які змушені були перебиратися для продовження навчання аж до Львова, сумчани, харків’яни й одесити врешті обжилися в Західній Україні. Як розповів керівник прес-служби інституту Дмитро Гуцуляк, після того, як курсантів ознайомили з навчальною базою й аудиторіями, а також розселили в казарми, умови їм сподобалися, і жодного заперечення чи претензії в них не виникло.

    Як не дивно, жодних претензій не виникло й у членів урядової комісії. Основними аргументами на користь військового інституту “Львівська політехніка” стали високий рівень викладацького складу та навчальної бази, а також близькість Яворівського полігону. “Після того, як комісія відвідала обидва ВНЗ, усі одноголосно визнали, що у Львові умови навчання та підготовки кращі, – розповів Анатолій Гриценко. – Навіть противники перенесення закладу до Львова визнали таке рішення доцільним. Це свідчення того, що новий уряд готовий працювати конструктивно”.

    Навчальну базу Одеського інституту Сухопутних військ не буде змарновано. Міністр оборони повідомив, що останній увійде до складу “Одеської політехніки”, а на його базі готуватимуть офіцерів запасу. В цьому інституті діятимуть два факультети – підготовки офіцерів запасу та факультет післядипломної військової освіти. Із трьох військових містечок залишать лише одне, долю двох інших вирішуватимуть уже в листопаді.

    Незважаючи на те, що Львів відстояв право мати єдиний в Україні інститут Сухопутних військ, у нього з’явилися додаткові проблеми. Разом із курсантами до міста прибули й викладачі, яким необхідно надати помешкання. Тому питання військового житла, кількість якого збільшується доволі повільно, знову стало доволі гострим. “Житло для військових – проблема не лише Західного оперативного командування, – наголосив Анатолій Гриценко. – Вона є і в інших регіонах України. Однак її поступово вирішать”. За його словами, основною перепоною на шляху надання житла військовим є недосконале фінансування. Натомість голова ЛОДА Петро Олійник запевнив, що менш ніж через місяць розпочнуть зводити житловий будинок на 120 квартир, куди поселять викладачів Інституту Сухопутних військ.

    Львівська газета
    Обговорити на форумі


    Під львівськими мостами «живуть» Че Гевара, Ющенко і бомжі

    Усе, що діється під мостом, як правило, закрите від очей пішоходів. Усі користуються його наземною частиною і не звертають уваги на те, що діється внизу. А тим часом незаймані підземні площі давно облюбували безпритульні, графітярі і наркомани.

    У Львові – 17 мостів. Єдиний пішохідний міст розташований на вулиці Пасічній. До кінця наступного року міські чиновники обіцяють звести ще один міст – на Сихові. Ціла низка мостів нависла над колією, якою потяги заїжджають у місто. Місця під мостами віддавна “славилися” своєю небезпекою. І недарма: вічні сутінки, які тут панують, – найкраще прикриття для темних справ. Майданчики під перекриттями стали улюбленим місцем зустрічі неформальної молоді. Вона ж залишає після себе обписані (і обпісяні) стіни, нерідко шприци і крадені речі.

    Кореспондент “Високого Замку” пройшовся під кількома львівськими мостами, щоб на власні очі побачити, як виглядає цей “андеґраунд”. Під мостом на вулиці Стрийській проходить теплотраса. Її облюбували для себе бомжі. Нагорі на трубах лежали два старенькі матраси – вочевидь, тут вони рятувалися від холоду і дощу. Гарячі труби таки добре гріють і згори не капає. Місцевість під мостом була густо “всіяна” випорожненнями. Похилі стіни, мабуть, не раз “поливали” перехожі, бо смороду не видув навіть чималий протяг під мостом. Перекриття під вулицею Княгині Ольги місцеві жителі давно використовують “за призначенням”: викидають там будівельне сміття. Права частина підмостової території завалена мішками, цеглою, дошками, склом, а також дрібним непотребом. Попри це, під ним частенько ходять перехожі. Опори місцеві “умільці” рясно обмалювали власними підписами і графіті. Вгорі, майже над склепінням мосту, хтось намалював портрет Че Гевари…

    Найколоритніше під мостом на вулиці Кульпарківській. Під ним розташована зупинка на електричку, поруч – бар. Його відвідувачі, “не відходячи від каси”, позбуваються залишків їжі і питва прямо під мостом. Є тут і своя “дошка оголошень”. На одній із опор (ще, певно, з часів Помаранчевої революції) написано гасло “Так! Ющенко”. А біля нього лежить маленький шматочок гіпсу, яким люди пишуть свої відгуки про Президента і його команду… Такий собі “голос народу”. Другу частину мосту давно використовують як автостоянку.

    Місцевість під мостом на вулиці Любінській нагадує громадський туалет. Пройти повз “міни” практично неможливо. На стінах – непристойні написи і все те ж графіті.

    За чутками, під Левандівським мостом продають легкі і важкі наркотики. Це місце має погану славу. Чимало людей звели рахунки з життям, стрибаючи з цього мосту на колію…

    Міська влада мостами (як територією під ними) не опікується. Провідний спеціаліст відділу капремонту управління інженерного господарства Львівської міськради Роман Заріцький пояснив, що ця територія перебуває на балансі районних адміністрацій. Мовляв, з усіма претензіями звертайтеся туди…

    газета ”Високий замок”
    Обговорити на форумі


    Олійник відзвітує

    Перша після літніх канікул чергова сесія Львівської обласної ради відбудеться між 15 і 20 вересням.

    Саме таку дату пропонуватиме для проведення сесії голова облради Мирослав Сеник.

    За його словами, сьогодні має відбутися засідання президії ЛОР, на якому точно визначать дату сесії та перелік питань, які львівські обранці розглядатимуть на її засіданні.

    Одним із перших питань порядку денного буде звіт голови Львівської облдержадміністрації Петра Олійника про стан області в першому півріччі цього року.

    Нагадаємо, звіту керівника області напередодні літніх канікул вимагали фракції облради “Батьківщина БЮТ”, ВО “Свобода” й УНП. Така їхня позиція була відповіддю на те, що Петро Олійник звільнив чотирьох голів райдержадміністрацій області нібито за негативні соціально-економічні показники в районах. Цікаво те, що всі звільнені голови не перебували в лавах “Нашої України”. Такий вчинок намісника дав підставу членам фракції “Батьківщина БЮТ”, ВО “Свобода” й УНП говорити про політичні переслідування, які влада чинить проти своїх колишніх колег із “помаранчевого” табору.

    Однак сезон відпусток і депутатських канікул завадив Петрові Олійнику відзвітувати в липні, як того вимагали бютівці. Тепер нічого не заважає. Залишається лише сподобатися обласним депутатам, аби звіт про успіхи в області не перетворився на лебедину пісню її голови.

    Тим часом міністр оборони України Анатолій Гриценко, який минулими вихідними перебував у Львові з робочим візитом, нагородив Петра Олійника, Мирослава Сеника та міського голову Львова Андрія Садового за відданість і стійкість, виявлені під час проходження військової служби, значний особистий внесок у справу розбудови, розвитку та забезпечення життєдіяльності Збройних сил України, зразкове виконання військового та службового обов’язку відзнаками “Знак пошани”.

    Львівська газета
    Обговорити на форумі


    «Ніхто не знає, скільки коштує гаряча вода»

    Комісія з перевірки діяльності комунальників встановила: на нас нагрівають руки.

    У Львові вже склалася традиція - щоліта у кранах зникає гаряча вода. І щоразу для цього знаходиться якась причина. То труби треба лагодити, то кошти економити через борги. От і доводиться гріти воду у баняках. Або загартовуватися під холодною водою. Щоправда, цього літа гаряча вода таки була. Два місяці. У серпні ж її пустили за урізаним графіком – лише по вечорах. А у багатьох не було взагалі, або з кількаденними перервами.

    Тим часом рахунки за гарячу воду людям надходять вчасно. Тим, у кого немає лічильників, неможливо довести, що півмісяця у кранах була лише холодна вода. А решту півмісяця була лише тепленька водичка по три годинки ввечері. Причому за неотримані послуги доводиться платити по повній, скаржаться люди. А зважаючи на те, що газ значно подорожчав, вийде кругленька сума. Скільки ж ми переплачуємо за гарячу воду? Скільки тисяч гривень комунальники “наварюють” на цьому? Такої цифри ми не змогли отримати, оскільки розібратися у формулі оплати за підігрів води неможливо…

    “Ніхто у Львові не знає, скільки тепла виробляє МКП “Львівтеплоенерго”, - каже член комісії з перевірки діяльності тепловиків, депутат Львівської міськради Теодор Дяків. – Так само ніхто не знає, скільки коштує підігрів води у літній період. Ні в управлінні економіки, ні в управлінні житлово-комунального господарства не знають достеменно, яка ситуація у фінансово-господарському функціонуванні теплопостачальних підприємств. Два роки тому фірма “Формула” подала позови до суду щодо неправомірного формування тарифів, у тому числі на теплопостачання. За цей час не знайшлося жодної посадової особи або депутата, які би звернули увагу на цю проблему. Тільки тепер почали робити перші кроки щодо виявлення реальної ситуації у цьому секторі житлово-комунального господарства.

    Формування тарифу на гарячу воду є найскладнішим, і найважче встановити його економічне обґрунтування. Тому що вода має свою вартість, а підігрів – свою. Воду для “Теплоенерго” постачає “Водоканал”, потім її підігрівають. І вже не перший рік львів’яни платять за ненадані послуги. А якщо за гарячу воду не платять, оскільки її не отримують, стають фіктивними боржниками. Потім на “боржників” подають до суду. А суди, як правило, приймають рішення на користь комунальних підприємств, тому що є така установка. А я би це назвав круговою порукою між судами і владою, і таке коїться не тільки у Львові.

    Замішані у цьому і жеки. Вони приймають оплату за теплопостачання і підігрів води. При цьому дописують свої цифри і суттєво “спотворюють” рахунки, які комісія вже встановила. Крім того, вони заробляють і офіційно – тим, що збирають кошти для “Теплоенерго” (за це розплачуються мешканці, а мали б – тепловики). Плату за підігрів дуже завищують, що вигідно і “Теплоенерго”, і жекам. До речі, комунальники через подорожчання газу хочуть чи не втричі підняти тариф на теплопостачання. Але висновки комісії з вивчення діяльності тепловиків дають підстави говорити про збільшення тарифу не більше, ніж удвічі”.

    Коментар для «ВЗ»
    Оксана Гнатишин,
    прес-секретар “Львівтеплоенерго”

    Гарячу воду подаємо за вечірнім графіком тому, що газ суттєво подорожчав, а тарифи на теплопостачання неврівноважені. А ще перед “Теплоенерго” висить борг його споживачів. Немає можливості розраховуватися стовідсотково з газовиками і закупити стільки газу, скільки треба для підігріву води цілодобово. Але мешканці не переплачуватимуть. Адже ранкову і вечірню подачу води у кожному будинку рахуємо окремо. Наприклад, якщо цілий місяць гаряча вода була лише ввечері, то плата за підігрів нараховуватиметься не за 30, а за 15 днів.

    газета ”Високий замок”
    Обговорити на форумі


    Забута річниця

    1 вересня парафіяни Римо-Католицької Церкви в Україні, активісти громадських польських організацій і представники Генерального Консульства Польщі у Львові пом’янули воїнів Польської армії, котрі загинули 1939 року, обороняючи Львів.

    Для міста війна почалася саме цього дня.

    Як зазначив під час Літургії у храмі Стрітення Господнього єпископ-помічник Львівської архідієцезії Римо-Католицької Церкви в Україні владика Мар’ян Бучек, “ми живемо в місті, де наслідки ІІ світової війни було відчутно з перших днів: падали бомби, гинули воїни, а після 17 вересня німці відступили, прийшла Червона Армія – і розпочався ще один трагічний етап”.

    Присутні на Літургії говорили про те, що, на жаль, львівська влада, як і за радянських часів, байдужа до цієї трагічної дати. Проте в Брюховицькому лісі досі збереглися окопи з вересня 1939-го. Корінні львів’яни та мешканці приміських сіл пам’ятали про братські могили воїнів Польської армії, й уже наприкінці 80-х років минулого століття зусиллями громадськості було відновлено нагробки, там поставили хрести з відповідними табличками. А в Малехові після ексгумації збірної могили, що була на приватному городі селян, останки загиблих із військовими почестями й за участю представників влади України та Польщі перепоховали на сільському кладовищі, де встановили пам’ятник.

    Єпископ Мар’ян Бучек зазначив, що в околицях Львова – на Збоїщах, Голоско, в Малехові, біля Янова й аж до сучасного кордону з Польщею є багато могил, де спочивають воїни Польської армії, котрі були громадянами тодішньої польської держави. Серед них поляки, українці, євреї та представники інших національностей.

    Львівська газета
    Обговорити на форумі


    Фонтани на площі Ринок працюють у «старовинному стилі»

    Чотири фонтани, що стоять на кожному розі площі Ринок, уже почали функціонувати. Однак струмені, які витікають з пащ левів на постаментах, дзюркотять тоненькою цівочкою. Можливо, фонтани ще не запрацювали на повну потужність?

    Григорій Скакун, головний спеціаліст управління капітального будівництва Львівської міської ради, запевнив, що так і має бути: “Ці фонтани споконвіку функціонували в такому режимі. Ми відтворили звичайний режим їхньої роботи, так, як це зафіксовано в історичних довідках. Струмінь води імітує витікання води з уявного джерела”.

    Під час останньої реставрації площі Ринок здійснили повну гідроізоляцію чаш фонтанів, відреставрували кам’яні сходи у верхній частині і власне скульптури античних богів. У фонтанах відновлено водопостачання, встановлено систему підкачування води. Вода з чаші циркулює замкнутим циклом, незалежно від міського водопроводу.

    Згідно із зведеними кошторисами, загалом на реставрацію усіх чотирьох фонтанів витрачено близько 640 тисяч гривень.

    газета ”Високий замок”
    Обговорити на форумі


    Спорт

    Футбол
    ФК “Львів”серед лідерів

    Минулого тижня ФК “Львів” помірявся силами з ужгородським “Закарпаттям”.

    На 81-й хвилині матчу відзначився Григорій Баранець. Спершу по воротах пробивав Борис Баранець, але голкіпер ужгородців відбив його постріл, після чого на добиванні вдало зіграв Григорій. Після зустрічі наставники двох команд зійшлися на думці, що закономірним підсумком гри була б нічия. Після сьомого туру ФК “Львів” із
    15 очками посідає третє місце в турнірній таблиці першої ліги. Лідирує київська “Оболонь”, яка має у своєму активі 21 очко.

    Львівська газета


    Бокс
    Чемпіонський бій Котельника знову переносять

    Француз Сулейман Мбайє став чемпіоном світу за версією WBA. У титульному поєдинку він переміг аргентинця Рауля Балбі.

    Бій тривав лише чотири раунди. Після чергової успішної атаки француза судді вирішили припинити поєдинок.

    Львівський боксер-професіонал Андрій Котельник, який захищає кольори німецького клубу “Універсум бокс промоушн”, раніше повідомляв, що його менеджери вели перемовини із Сулейманом Мбайє. Однак учора сам боксер розповів, що перед зустріччю з французом він захищатиме свій титул інтерконтинентального чемпіона, а вже потім вийде в ринг із Мбайє. “Наразі не можу сказати, коли відбудеться бій із французом. Усе залежить від того, як складеться мій наступний поєдинок, який заплановано на 21 жовтня, і, звісно, від того, чим закінчаться перемовини з представниками Мбайє”, – сказав львівський боксер-професіонал.

    Тим часом нігерієць Семюель Пітер завдяки перемозі над Джеймсом Тоні став обов’язковим претендентом на бій за звання чемпіона світу за версією WBC у суперважкій вазі. Володарем цього паса є узбек за походженням, а нині громадянин Сполучених Штатів Америки Олєґ Маскаєв. Пітер переміг Тоні за розділеним рішенням суддів. Двоє з них віддали перевагу нігерійцеві (116-111 кожен), а третій побачив перевагу Тоні (115-112). У дев’ятому раунді з Пітера зняли очко за одночасний удар обома руками.

    А от колишній абсолютний чемпіон світу в суперважкій вазі американець Майк Тайсон провів у Лас-Вегасі відкрите тренування зі своїм нинішнім наставником Джефом Фенеком. Боксер заявив, що це просто показове тренування і він не планує повертатися в ринг. Колишній абсолютний чемпіон світу має намір допомогти володарю титулу IBF у найлегшій вазі Вахтангу Дарчиняну готуватися до поєдинку з філіппінцем Гленном Донером. Цей бій заплановано на 7 жовтня. За словами Дарчиняна, який так само тренується у австралійця Джефа Фенека, він уже спарингував із Тайсоном. Легковаговик, спарингуючи з суперважковаговиком, сподівається, що ці тренування дадуть змогу йому поліпшити власну ударну потужність. Саме тренери Дарчиняна Джеф Фенек і Біллі Хуссейн запропонували боксерові тренуватися з Тайсоном, вважаючи, що це сприятиме розвитку нокаутерських здібностей чемпіона. “Тайсон був одним із найвибуховіших панчерів в історії боксу, – сказав Дарчинян. – Я розумію, що приїхав в Америкувчитися. Вважаю, що Тайсон разом із Джефом Фенеком і Біллі Хуссейном дасть мені багато корисних уроків”.

    Львівська газета


    Веб-хостинг надано Глобал Україна - Львів
    Пишіть нам!
    1999-2006 "Щоденний Львів"