This version of the page http://www.ukrjurist.com/ (0.0.0.0) stored by archive.org.ua. It represents a snapshot of the page as of 2006-06-04. The original page over time could change.
Український Юрист
         
         
№ 5, травень
2006 року


Свобода і держава

   Вільні вибори та свобода слова, за визначенням Європейського Суду з прав людини, створюють основу будь-якої демократичної системи. Ці два права взаємопов’язані і лише підсилюють одне одного. Створення розумного балансу між ними є необхідним для забезпечення вільного виявлення думок громадян під час вибору влади.
   Обов’язком кожної демократичної держави є створення належних умов для проведення вільних і прозорих виборів. Кожна держава має широку свободу у разі визначення та впровадження тих чи тих виборчих процедур. Але зазначені процедури мають бути такими, що створять реальні можливості досягнення згаданої мети – вільного вибору влади громадянами.
   У свою чергу, це означає, що держава має, з одного боку, розробити та прийняти відповідні правові акти, якісний рівень яких забезпечить проведення вільних виборів, а з другого – створити належні організаційно-технічні умови, необхідні для реалізації зазначених прав громадян.
   Вибори 2006 року на Україні – це ще одна перевірка українського суспільства на демократичність. І попри те, що за оцінками міжнародних спостерігачів вказана виборча кампанія загалом відповідала демократичним стандартам, однак, ці вибори виявили і численні проблеми, над усуненням яких треба працювати надалі, доводячи всьому світу, що ми стали на шлях демократії не тільки за формою, а й по суті.
   
Людмила ОПРИШКО,
   адвокат адвокатської контори
   «Коннов і Созановський»

   

Дорогу амбіціям!
   Старовинний, неквапливий Львів став першим містом, яке приймало у себе спудеїв-правників одразу з усіх осередків Ліги студентів Асоціації правників України. А з’їхалося їх 14-15 квітня на І Загальні збори Ліги вісімдесят три (всього молода Ліга налічує близько 170 членів).
   Ця організація з’явилася лише восени минулого року і вже набула популярності у Криму, на Закарпатті, у Бердянську, Дніпропетровську, Донецьку, Києві та Київській області, Луцьку, Львові, Одесі, Тернополі, Харкові та Чернігов... »»»

Нові «атракціони»
   Серед таких новинок — і можливість потрапити в різного роду ради лише за партійними списками, і поєднання виборів до Верховної Ради України з виборами до рад усіх інших рівнів, до яких, як у радянські часи, додали ще й вибори міських голів, і багато інших, менш суттєвих, проте не менш болючих.
   Нова українська влада не раз заявляла про те, що ці вибори будуть справді демократичними та прозорими. Щоправда, при цьому з-під руки провладних депутатів виходили не зовсім прозорі закони і вносилися про... »»»

Закордон допоможе
   З відкриттям України для зарубіжних інвесторів та інших іноземних суб’єктів актуальним стало питання юридичного супроводження їхньої діяльності. Позаяк вітчизняний юридичний бізнес ще тільки починав формуватися, іноземці більше довіряли власним, перевіреним часом, юридичним компаніям. Утім, і зараз вони віддають перевагу «рідним» юрфірмам, попри те, що розширюється співпраця і з українськими юристами. Саме попит платоспроможних іноземців, інтереси яких поширюються на територію України, і став, м... »»»

Тест на «чистоту»
   Ризик — справа благородна. Безперечно. Однак, коли йдеться про бізнес та гроші, цілком раціональним є бажання наблизити відсоток ризику до нуля. Для цього компанії вдаються до багатогранної експертизи діяльності потенційних партнерів або всебічної оцінки бізнесової пропозиції. І все це має модну назву — due diligence (DD). Загалом проведення due diligence дає змогу визначити ризики, які в собі несе та чи та пропозиція, і є основою для прийняття рішення — приставати на пропозицію чи відмовитися в... »»»

Секрет великої компанії
   Наразі проблема ко­мерційної таємниці має практичне значення. Якщо кілька років тому доводилося вести мову тільки про науково-теоретичний аспект комерційної таємниці суб’єктів господарської діяльності, то нині питання захисту внутрішніх секретів підприємств є одними з найактуальніших. Пропонується один з основних алгоритмів дій підприємця, спрямованих на належне функціонування системи створення та охорони комерційної таємниці з урахуванням правового регулювання цієї сфери відносин в Україні.
   »»»

Знову двійка
   Відділ кадрів цього не згадує, потенційні працівники не торкатимуться цього питання, навіть юридичні вузи, шидше, уникатимуть розмов про цю проблему. Але провал адвокатського іспиту є реальністю для десятків тисяч випускників юридичних вузів кожного року. Причому ситуація погіршується…
   
   Заради ліцензії
   У лютому молоді перспективні випускники по всій країні складали адвокатський іспит, і для багатьох з них це була вже друга спроба після невдачі торік у липні. І за традицією, що склалася... »»»

     
   
розробка KLM group Всi права захищенi. Українский Юрист