Сделать стартовой Добавить в Избранное
   Ми раді вітати Вас на офіційному сайті Головного управління статистики в Сумській області

      Сумська область розташована в північно-східній частині України. За площею /23,8 тис.км 2, що становить 3,9% від території держави/ займає 16 місце в Україні. З півночі на південь область простягнулась на 200 км, із заходу на схід - на 170 км. Сусідами її є на півдні і південному сході Полтавська і Харківська, на заході - Чернігівська області. На півночі і сході протягом 498 км її межі збігаються з українсько-російським державним кордоном, де область межує з Брянською, Курською і Бєлгородською областями Росії. Відстань від Сум до столиці України - Києва залізницею становить 350 км, шосейними шляхами - 359 км.

      Більша частина території області лежить у межах Придніпровської низини, крайня північна частина - у межах Поліської низини, на сході і північному сході - відроги Середньо-Руської низини.

      По території Сумщини протікає 165 річок. Всі вони належать до басейна Дніпра. Найбільші з них: Десна, Сейм, Сула, Псьол, Ворскла. Загальна протяжність річок по території області складає 5,4 тис.км.

      В межах області розташовані 33 крупних озера і 1600 ставків і водоймищ із загальним об'ємом майже 130 млн.м 3 води.

      Область розташована в межах двох фізико-географічних зон - Полісся і Лісостепу. На Поліссі переважають дерново-підзолисті грунти, в лісостеповій частині - глибокі малогумусні чорноземи, вилугувані середньогумусні чорноземи.

      Клімат області - помірно-континентальний. Середньомісячна температура липня +19o за Цельсієм, січня -8o, середньорічна кількість опадів становить 550 мм.

      Надра краю багаті на різноманітні корисні копалини. Всі вони належать до категорії нерудних: нафта, газ, буре вугілля, торф, фосфорити, крейда, кухонна і калійна солі, гіпс, вапняк, мергель тощо.

      Територія області поділена на 18 районів, 7 міст обласного підпорядкування, 2 внутрішньоміських райони м.Суми, 384 сільські ради.

      У 15 містах, 20 селищах міського типу і 1941 селах, станом на 1 січня 2005 року проживало 1243,9 тис.осіб, або 2,6% від загальної кількості населення в Україні. На кожний квадратний кілометр території припадає 52 особи /в Україні - 78/. За кількістю населення область посідає 17 місце серед регіонів України.

  • Повідомлення


  • Про нас


  • Оперативна інформація


  • Річна статистична інформація


  • Результати всеукраїнського перепису населення


  • Друковані видання


  • Графік особистого прийому керівництвом ГУССО


Написати нам листа:

  Admin@sumystat.sumy.ua



        Управління статистики
        Державний комітет статистики
        Винницька область
        АР Крим
        Волинська область
        Донецька область
        Житомирська область
        Закарпатська область
        Запорізька область
        Івано-Франківська область
        Київська область
        Кіровоградська область
        Луганська область
        Львівська область
        Миколаївська область
        Одеська область
        Полтавська область
        Харківська область
        Херсонська область
        Хмельницька область
        Черкаська область
        Чернівецька область
        Чернігівська область
        місто Київ